Frytki z batatów z parmezanem i natką pietruszki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pieczone frytki z batatów z parmezanem i natką pietruszki

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g batatów
    2 łyżki oleju
    Sól
    Pieprz
    Parmezan
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Frytki Dodatki

Frytki z batatów z parmezanem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obieramy i kroimy w słupki (forma wszystkim dobrze znanych frytek- nie zbyt grube). Tak przygotowane bataty zalewamy zimna wodą (można dorzucić kilka kostek lodu aby obniżyć dodatkowo temp wody). Moczymy conajmniej 30 min. Po tym czasie osuszamy na ręczniku papierowym, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Osuszone słupki z batatów doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy olej. Całość mieszamy tak żeby olej pokrył wszystkie frytki- wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 10-13 min po czym zmniejszamy temp do 210 stopni i włączamy termoobieg. Pieczemy jeszcze ok 5-7 min w zależności od grubości frytek i pożądanego stopnia wypieczenia. Gotowe frytki wykładamy na talerz i posypujemy natka pietruszki oraz startym parmezanem.

Porady

Frytki można podawać zarówno posypane startym parmezanem i nauka pietruszki jak również z ulubionymi sosami np. Pesto sprawdzi się dwietnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cynamonowe frytki z batatów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cynamonowe frytki z batatów

Cafe Babilon_Laura Propozycja zdrowej przekąski 30 min

To może cię zainteresować