Frytki z batatów z parmezanem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bataty obieramy i kroimy w słupki (forma wszystkim dobrze znanych frytek- nie zbyt grube). Tak przygotowane bataty zalewamy zimna wodą (można dorzucić kilka kostek lodu aby obniżyć dodatkowo temp wody). Moczymy conajmniej 30 min. Po tym czasie osuszamy na ręczniku papierowym, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Osuszone słupki z batatów doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy olej. Całość mieszamy tak żeby olej pokrył wszystkie frytki- wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 10-13 min po czym zmniejszamy temp do 210 stopni i włączamy termoobieg. Pieczemy jeszcze ok 5-7 min w zależności od grubości frytek i pożądanego stopnia wypieczenia. Gotowe frytki wykładamy na talerz i posypujemy natka pietruszki oraz startym parmezanem.
Porady
Frytki można podawać zarówno posypane startym parmezanem i nauka pietruszki jak również z ulubionymi sosami np. Pesto sprawdzi się dwietnie
Komentarze