Ostry sos pomidorowy z niecodziennymi pulpetami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wspaniały sos o bogatym smaku , a powstał na bazie wywaru z pulpetów mięsno -pieczarkowych.

  • 45 min

Składniki:

  • Pulpety
    50 dag mięsa mielonego
    50 dag pieczarek
    sól, pieprz cytrynowy
    ew. bułka tarta , kasza manna
    Sos
    wywar z pulpetów
    odrobina pora
    2 duże kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
    1 - 2 ząbki czosnku
    liść laurowy
    2 ziela angielskie
    chilli w proszku (odrobinę)
    sok z cytryny
    sól, pieprz cytrynowy
    ew. 1 -1/2 łyżeczki mąki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Ostry sos pomidorowy z niecodziennymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18p0lkl 1. Pieczarki dusimy ( bez tłuszczu), solimy , pieprzymy i odparowujemy.
    Podduszone miksujemy, dodajemy do mięsa mielonego.
    Wszystko razem mieszamy , jeśli konieczne przyprawiamy .
    Z mięsa formujemy pulpety obtaczamy solidnie w mące.
  • 2. Wstawiamy wodę z liście laurowym, zielem angielskim , porem i czosnkiem.
    Gdy się zagotuje powali wkładamy pulpety.
    Po 15 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy , chilli , sól, pieprz cytrynowy i jeśli sos tego wymaga 1-1/2 łyżeczki mąki.
    Na koniec dodajemy sok z cytryny a pora wyjmujemy razem z liściem i zielem.
    Sos jest bardzo gęsty, bogaty w smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować