ostry sos curry z cukinii

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.

doskonały dodatek do wędlin

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 kg cukinii
    po 6 marchwi, cebul i papryki
    800 ml koncentratu pomidorowego
    16 łyżek oleju
    20 łyżek octu 6 %
    6 torebek żel fixu 2;1
    2 torebki mielonego chili
    8 łyżeczek vegety
    3 torebki curry
    30 czubatych łyżek cukru
    4,5 l wody
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Ostry sos curry z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. warzywa oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju doprawiając vegetą. Następnie dodajemy 3 l wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy pod koniec gotowania koncentrat pomidorowy rozrobiony w 1,5 l wody, cukier, chili i curry. Całość miksujemy na gładki sos, dodajemy żel fixy,doprawiamy octem i ewentualnie vegetą. Całość gotujemy jeszcze kilka minut stale mieszając aż żel fixy się rozpuszczą. Przekładamy sos do słoików, i odwracamy do góry dnem.

Porady

sos możemy przechowywać całą zimę w chłodnym miejscu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować