Oscypkowe placuszki z sosem ze świeżych maślaków

0 (0 ocen)

Sos z plackami kojarzy mi się z potrawą która jest dosyć ciężka. To danie jest niezwykle lekkie w smaku. Maślaki w sosie wprost rozpływają się w ustach natomiast placuszki są puszyste i delikatne.

Składniki:

  • placuszki:

    3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    1 jajko
    2 łyżki roztopionego masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki lubczyku
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    70 g oscypka maślanego

    sos:

    250 g świeżych maślaków
    1/2 małej cebuli
    łyżka masła
    łyżka śmietany 12 %
    100 ml bulionu warzywnego
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pancakes Dania główne Placki Sosy

Oscypkowe placuszki z sosem ze świeżych maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby delikatnie oczyszczamy, obieramy i kroimy na niewielkie paseczki.

    Cebulę siekamy bardzo drobno i delikatnie podsmażamy na maśle.

    Dodajemy do niej maślaki i chwilę podsmażamy.

    Następnie dolewamy bulion i na małym ogniu, pod przykryciem dusimy aż grzyby zmiekną.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy placuszki.

    Składniki na placki miksujemy.

    Dodajemy pokrojonego w kosteczkę oscypka i mieszamy.

    Na mocno rozgrzaną nieprzywieralną patelnię nakładamy po łyżce masy.

    W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

    Gotowe odstawiamy do podania.
  • Oscypkowe placuszki z sosem ze świeżych maślaków 3. Gdy maślaki będą już miękkie a całość nieco zgęstnieje dodajemy łyżkę śmietany i doprawiamy pieprzem.

    Mieszamy i podajemy z gotowymi placuszkami.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Maślak Oscypek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować