Orzeszki

4.5 (183 ocen)

  • 20 min

przepyszne domowe orzeszki

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg cukier puder,
    0,5 łyżeczki soda,
    2 szt jajka,
    1 kost margaryna palma,
    1 opak cukier waniliowy,
    3 szkl mąka,
    1 kost masło,
    orzechy włoskie drobno siekane,
    1 łyżka spirytus,
    2 szt żółtka,
    0,5 szkl cukier puder,
    2,5 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę palmę posiekać nożem z mąką i cukrem. Następnie do margaryny dodać 2 jajka, cukier waniliowy, sodę i cukier puder.
  • 2. Zagnieść ciasto, wyrobić na gładką masę. Ciasto rozwałkować. Patelenkę z foremką na orzeszki, wysmarować tłuszczem.
  • Orzeszki 3. Foremki wylepić ciastem i piec na złoty kolor.
  • 4. MASA
    Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, do utartej masy dodać kakao i orzechy i spirytus, dokładnie wymieszać.
  • Orzeszki 5. Upieczone orzeszki, ostudzić, nałożyć masę, przykryć drugą połówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować