ORZESZKI

4.49 (143 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiane przez dorosłych oraz dzieci.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ŁUPINKI ORZESZKÓW ok. 70 sztuk
    100g cukru
    250g masła roślinnego lub margaryny
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    400g mąki
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


    MASA:
    20 dkg orzechów włoskich
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1 i 1/3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    200g masła lub margaryny

Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Orzeszki

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć mikserem masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść za gładką masę. Formować małe kulki i piec w maszynie do wypiekania orzeszków kilka minut (w zależności jakiej mocy jest i jak grube w niej ciastka wychodzą). Przepis można wykorzystać zarówno w elektrycznej maszynce jak i patelni do orzeszków.
  • 2. Orzechy zmielić przez maszynkę, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wystudzenia.
    Ugotować budyń w 1 szklance mleka (na gęsto) dodając 3 łyżki cukru. Ostudzić.
    Utrzeć masło na puch, w drugiej misce utrzeć budyń, dodawać po łyżce do masła cały czas ucierając. Dodać orzechy, wymieszać i nadziewać łupinki orzeszków.

Porady

Do masy można dodać łyżkę spirytusu wzbogaci on smak orzeszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować