1.Utrzeć mikserem masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść za gładką masę. Formować małe kulki i piec w maszynie do wypiekania orzeszków kilka minut (w zależności jakiej mocy jest i jak grube w niej ciastka wychodzą). Przepis można wykorzystać zarówno w elektrycznej maszynce jak i patelni do orzeszków.
2.Orzechy zmielić przez maszynkę, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wystudzenia.
Ugotować budyń w 1 szklance mleka (na gęsto) dodając 3 łyżki cukru. Ostudzić.
Utrzeć masło na puch, w drugiej misce utrzeć budyń, dodawać po łyżce do masła cały czas ucierając. Dodać orzechy, wymieszać i nadziewać łupinki orzeszków.
Porady
Do masy można dodać łyżkę spirytusu wzbogaci on smak orzeszków.
Komentarze