Orzechowy Wiedeń

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszna odmiana tradycyjnego sernika wiedeńskiego dokonana według pomysły własnego.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki
    4 żółtka
    125 g margaryny
    szklanka cukru
    czubata łyżka proszku do pieczenia
    łyżka kakao
    2 łyżki śmietany

    MASA SEROWA:
    1 kg twarogu z wiaderka
    400 g śmietany 12 %
    50 g masła
    2,5 szklanki cukru
    4 żółtka
    piana ubita z 8 białek
    4 budynie waniliowe (4x40 g)
    fiolka aromatu waniliowego
    150 g orzechów ziemnych niesolonych + 1/5 szklanki wody

    WIERZCH:
    150 g miodu
    150 g orzechów ziemnych niesolonych
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    1/5 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto orzechowe Desery

Orzechowy wiedeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatamy na jednolitą masę. Całość dzielimy na 2 równe części z których formujemy kule. Do jednej części dodajemy kakao i wgniatamy je dokładnie w ciasto. Obie ,,kule,, wkładamy co najmniej na godzinę do lodówki aby dobrze stwardniały.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka dodajemy do osobnej miski do białek pozostałych nam z robienia ciasta.
  • 3. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na gładką masę. Dodajemy śmietanę, pozostałe składniki (oprócz wody i orzechów) i całość miksujemy.
  • 4. Orzechy z dodatkiem wody blendujemy blenderem jak najdrobniej się da.

    (ja najpierw blendowałam same orzechy trzymając w ręku ,,tarczę,, ochronną w postaci miski, bo orzechy pryskały na wszystkie strony ;), gdy były już drobniejsze, dopiero dałam wodę i jeszcze trochę blendowałam)
  • 5. Przygotowane takim sposobem orzechy dodajemy do masy serowej i miksujemy. Białka z 8 jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy lekko mieszając.
  • 6. Na klasyczną dużą prostokątną blachę wyłożoną folią aluminiową ścieramy ciemne ciasto za pomocą dużych oczek tarki. Na to wykładamy masę serową. Na wierzch za pomocą dużych oczek tarki ścieramy jasną część zamrożonego ciasta.
  • 7. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy sernik, obficie smarujemy uprzednio rozpuszczonym miodem i posypujemy pozostałymi orzechami. Pieczemy jeszcze pół godziny w tej samej temperaturze. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy tym cały sernik.
  • 8. Sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.77 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik orzechowo - kajmakowy

To może cię zainteresować