Orzechowy wiedeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatamy na jednolitą masę. Całość dzielimy na 2 równe części z których formujemy kule. Do jednej części dodajemy kakao i wgniatamy je dokładnie w ciasto. Obie ,,kule,, wkładamy co najmniej na godzinę do lodówki aby dobrze stwardniały.
2.Żółtka oddzielamy od białek. Białka dodajemy do osobnej miski do białek pozostałych nam z robienia ciasta.
3.Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na gładką masę. Dodajemy śmietanę, pozostałe składniki (oprócz wody i orzechów) i całość miksujemy.
4.Orzechy z dodatkiem wody blendujemy blenderem jak najdrobniej się da.
(ja najpierw blendowałam same orzechy trzymając w ręku ,,tarczę,, ochronną w postaci miski, bo orzechy pryskały na wszystkie strony ;), gdy były już drobniejsze, dopiero dałam wodę i jeszcze trochę blendowałam)
5.Przygotowane takim sposobem orzechy dodajemy do masy serowej i miksujemy. Białka z 8 jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy lekko mieszając.
6.Na klasyczną dużą prostokątną blachę wyłożoną folią aluminiową ścieramy ciemne ciasto za pomocą dużych oczek tarki. Na to wykładamy masę serową. Na wierzch za pomocą dużych oczek tarki ścieramy jasną część zamrożonego ciasta.
7.Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy sernik, obficie smarujemy uprzednio rozpuszczonym miodem i posypujemy pozostałymi orzechami. Pieczemy jeszcze pół godziny w tej samej temperaturze. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy tym cały sernik.
8.Sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze