ORZECHOWY PYSZNIAK

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Ciasto wyśmienite na każdą okazję.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    7 jajek
    1 szkl. cukru
    2 łyżki kakao
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:
    25 dag orzechów włoskich pokrojonych
    5 białek
    20 dag cukru
    1 1/2 łyżki miodu płynnego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    kostka margaryny
    1/2 litra mleka
    1 cukier waniliowy
    5 żółtek
    20 dag cukru
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowy pyszniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, całość wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 -40 min. Gotowe przekroić na pół.

    Ciasto orzechowe: Białka ubić z cukrem; dodać orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 stopni ok. 30-40 min.


    Masa: Odlać pół szkl. mleka; resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem; dodać mąkę ziemniaczaną i pół szkl mleka. Całość zmiksować i wlać na gotujące mleko; ugotować z tego budyń. Margarynę utrzeć dodając małymi partiami przestudzony budyń.


    Przełożenie placka:
    1. połowa ciasta kakaowego
    2. połowa masy
    3. ciasto orzechowe
    4. reszta masy
    5. druga część ciasta kakaowego
    Wierzch pokrywamy dowolną polewą.

Porady

Budyń podczas gotowania należy energicznie mieszać, będzie puszysty i delikatny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować