Orzechowy pyszniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, całość wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 -40 min. Gotowe przekroić na pół.
Ciasto orzechowe: Białka ubić z cukrem; dodać orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 stopni ok. 30-40 min.
Masa: Odlać pół szkl. mleka; resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem; dodać mąkę ziemniaczaną i pół szkl mleka. Całość zmiksować i wlać na gotujące mleko; ugotować z tego budyń. Margarynę utrzeć dodając małymi partiami przestudzony budyń.
Przełożenie placka:
1. połowa ciasta kakaowego
2. połowa masy
3. ciasto orzechowe
4. reszta masy
5. druga część ciasta kakaowego
Wierzch pokrywamy dowolną polewą.
Porady
Budyń podczas gotowania należy energicznie mieszać, będzie puszysty i delikatny.
Komentarze