Ciasto sprawdzi się na każdą okazje. Szczególnie polecam na Święta. Powstaje szybko, a smakuje rewelacyjnie, mocno orzechowo!!!
To także idealny wypiek dla osób lubiących ciasta bez mas.
1.
Laskowe orzechy grubo siekamy. Posiekane łączymy z rodzynkami, żurawiną oraz łyżką mąki.
2.
Orzechy włoskie mielimy. Zmielone łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia
3.
Masło przekładamy do miski i ucieramy wraz z cukrem. Do utartego dodajemy stopniowo jajka.
4.
Do puszystej masy dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy do połączenia składników.
5.
Na koniec dodajemy przygotowane bakalie.
6.
. Po ich połączeniu ciasto wykładamy do przygotowanej blaszki.
Keksa wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 55 minut w 180°C.
Po wyjęciu w piekarnika, ciasto studzimy.
WYKOŃCZENIE: Czekoladę dzielimy na mniejsze części. Połamaną rozpuszczamy na wolnym ogniu z dodatkiem mleka. Płynną czekoladą dekorujemy przestudzone ciasto. Całość posypujemy siekanymi orzechami i pozostawiamy do momenty zastygnięcia czekolady.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze