Ciasto sprawdzi się na każdą okazje. Szczególnie polecam na Święta. Powstaje szybko, a smakuje rewelacyjnie, mocno orzechowo!!!
To także idealny wypiek dla osób lubiących ciasta bez mas.
Orzechowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Laskowe orzechy grubo siekamy. Posiekane łączymy z rodzynkami, żurawiną oraz łyżką mąki.
2.Orzechy włoskie mielimy. Zmielone łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia
3.Masło przekładamy do miski i ucieramy wraz z cukrem. Do utartego dodajemy stopniowo jajka.
4.Do puszystej masy dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy do połączenia składników.
5.Na koniec dodajemy przygotowane bakalie.
6.. Po ich połączeniu ciasto wykładamy do przygotowanej blaszki.
Keksa wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 55 minut w 180°C.
Po wyjęciu w piekarnika, ciasto studzimy.
WYKOŃCZENIE: Czekoladę dzielimy na mniejsze części. Połamaną rozpuszczamy na wolnym ogniu z dodatkiem mleka. Płynną czekoladą dekorujemy przestudzone ciasto. Całość posypujemy siekanymi orzechami i pozostawiamy do momenty zastygnięcia czekolady.
Komentarze