Orzechowy duet czyli jaja na dwa sposoby

4.5 (193 ocen)

  • 20 min

Pyszne jaja parmezanowo-pistacjowe to świetne połączenie polskiej tradycji z nowoczesnością. Chrupiące na zewnątrz, przyjemnie maślane w środku. Świetne zarówno na zimno jak i na ciepło. Do tego jajka z orzechami włoskimi i smakowity duet gotowy.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na jaja z orzechami włoskimi:
    3-4 jaja
    2 garście orzechów włoskich (ok. 100g)
    sól
    pieprz
    2 duże łyżki serka topionego np. masdamer (ok. 100 g)
    1 łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany
    szczypiorek
    odrobina tabasco
    Na jaja pistacjowo-parmezanowe:
    Składniki:
    3-4 jaja
    3 duże garście pistacji (2 do farszu, 1 na panierkę)
    3 duże łyżki masła
    szczypiorek
    sól
    pieprz
    garść parmezanu
    masło z łyżką oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Orzechowy duet czyli jaja na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja z orzechami włoskimi: Jaja gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki, przekrawamy wzdłuż na połowę. Wydrążamy żółtka. Żółtka ucieramy z serkiem, śmietaną i zmielonymi orzechami włoskimi, doprawiamy solą, pieprzem i tabasco. Dodajemy szczypiorek, mieszamy. Farszem wypełniamy białka. Dekorujemy orzechami i szczypiorkiem.

    Jaja pistacjowo- parmezanowe Jaja gotujemy na twardo. Przekrawamy wzdłuż na połowę razem ze skorupkami. Następnie delikatnie za pomocą łyżeczki wydrążamy jajka- żółtka i białko, tak by nie uszkodzić skorupki. Jajka rozdrabniamy za pomocą widelca ze zmielonymi pistacjami i miękkim masełkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy szczypiorek. Farszem wypełniamy skorupki jajek.

    Pozostałe zmielone pistacje łączymy z utartym na drobnych oczkach parmezanem (najlepiej jest zblendować pistacje razem z parmezanem). W takiej panierce maczamy jajko- starajmy sie, aby jak najwięcej panierki przykleiło się do jajeczo-pistacjowego farszu.

    Na patelni podgrzewamy masełko razem z olejem. Na dobrze rozgrzany tłuszcz układamy połówki jajek - panierką do dołu. Smażymy do uzyskania chrupiącej skorupki. Podajemy na ciepło, ale równie dobrze smakują na zimno, jako przekąska.

    Tradycja połączona z nowoczesnością na wielkanocnym stole. Na dekoracyjnym talerzu układamy naprzemiennie jaja orzechowe i jaja pistacjowo-parmezanowe. Idealne jako przystawka, świąteczne śniadanie wielkanocne czy nawet dodatek do zupy. Latem serwuję je z zupą szczawiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować