Są to najsmaczniejsze kotlety, jakie jadłam.Obiad do wyboru.Z tych składników,można robić burgery,szaszłyki,normalne kotlety mielone w bułce i w sosie,itd.
Kotleciki mielone na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chlebek zalać gorącym mlekiem. Odstawić do napęcznienia.Odcisnąć i rozdrobnić.Dodać resztę składników,wymieszać ,jak będzie rzadkie to można dodać więcej tartej bułki i zagnieść.
Z klopsikami postąpić tak samo.
2.Formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego..Kotleciki obtaczać w jajku i bułce tartej.Klopsiki tylko w mące.
3.Smażyć na smalcu lub oleju.Osobno kotleciki i klopsiki.
4.Mąkę lekko zbrązowić, na suchej patelni, mieszając. Odstawić do przestygnięcia.
5.Metoda na dochodzenie kotlecików, zamiast w piekarniku:
Do garnka wlać trochę wody,włożyć 3 małe metalowe zakrętki z twistów, na nie talerz żaroodporny.Poukładać kotleciki, przykryć i parować z 15 min.
Uważać żeby woda nie wyparowała.
6.Do podsmażonych klopsików, wlać gorący rosołek i gotować z 15 min.
7.Przyrumienioną mąkę, wymieszać ze śmietanką. Jak będzie za gęste można dodać trochę wody.Wlać do rosołku z klopsikami. Mieszać do zagotowania.Jakby sos był za gęsty, można dodać wody i ponownie zagotować. Można przyprawić magą w płynie i ketchupem.
8.Obiad:klopsiki z sosem, ryżem i buraczkami czerwonymi.
9.Obiad:kotleciki z ziemniakami i buraczkami czerwonymi.
Komentarze