KOTLECIKI MIELONE NA DWA SPOSOBY

5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Są to najsmaczniejsze kotlety, jakie jadłam.Obiad do wyboru.Z tych składników,można robić burgery,szaszłyki,normalne kotlety mielone w bułce i w sosie,itd.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kotleciki mielone w tartej bułce:
    -0,5 kg.mięsa mielonego z szynki
    -4 kromki chleba tostowego
    -1,5 szklanki gorącego mleka
    -1 cebula-pokrojona i podsmażona
    -1 łyżka natki pietruszki-posiekanej
    -2 jajka-rozkłócone
    -1 łyżka musztardy
    -1 łyżeczka papryki
    -2 ząbki czosnku rozgniecione
    -1 łyżeczka ketchupu
    -2 łyżki tartej bułki
    - sól,pieprz

    -1 jajko-roztrzepane do panierowania
    -bułka tarta-do panierowania

    Klopsiki w sosie:
    -0,5 kg.mięsa mielonego z szynki
    -4 kromki chleba tostowego
    -1,5 szklanki gorącego mleka
    -1 cebula-pokrojona i podsmażona
    -1 łyżka natki pietruszki-posiekanej
    -2 jajka-rozkłócone
    -1 łyżka musztardy
    -1 łyżeczka papryki
    -2 ząbki czosnku rozgniecione
    -1 łyżeczka ketchupu
    -2 łyżki tartej bułki
    - sól,pieprz

    -mąka do obtaczania
    -3 łyżki mąki do sosu
    -1 l.rosołku(można z kostki)
    -1 śmietanka 30 % - 330 ml.
    -1 słoiczek buraczków czerwonych,z własnych przetworów


Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Kotleciki mielone na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kotleciki 1. Chlebek zalać gorącym mlekiem. Odstawić do napęcznienia.Odcisnąć i rozdrobnić.Dodać resztę składników,wymieszać ,jak będzie rzadkie to można dodać więcej tartej bułki i zagnieść.
    Z klopsikami postąpić tak samo.
  • kotleciki i klopsiki przygotowane do smażenia 2. Formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego..Kotleciki obtaczać w jajku i bułce tartej.Klopsiki tylko w mące.
  • smażenie kotlecików 3. Smażyć na smalcu lub oleju.Osobno kotleciki i klopsiki.
  • podsmażanie mąki 4. Mąkę lekko zbrązowić, na suchej patelni, mieszając. Odstawić do przestygnięcia.
  • parowanie kotlecików 5. Metoda na dochodzenie kotlecików, zamiast w piekarniku:
    Do garnka wlać trochę wody,włożyć 3 małe metalowe zakrętki z twistów, na nie talerz żaroodporny.Poukładać kotleciki, przykryć i parować z 15 min.
    Uważać żeby woda nie wyparowała.
  • gotowanie klopsików 6. Do podsmażonych klopsików, wlać gorący rosołek i gotować z 15 min.
  • klopsiki w sosie 7. Przyrumienioną mąkę, wymieszać ze śmietanką. Jak będzie za gęste można dodać trochę wody.Wlać do rosołku z klopsikami. Mieszać do zagotowania.Jakby sos był za gęsty, można dodać wody i ponownie zagotować. Można przyprawić magą w płynie i ketchupem.
  • obiad z klopsikami,ryżem i buraczkami 8. Obiad:klopsiki z sosem, ryżem i buraczkami czerwonymi.
  • obiad;kotleciki,ziemniaki i czerwone buraczki. 9. Obiad:kotleciki z ziemniakami i buraczkami czerwonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować