Orzechowo-śliwkowe tartaletki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tartaletki z nutą orzechową i śliwką. Szybkie do zrobienia, i bardzo szybko znikają. Moja rodzina zachwycona była.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto kruche

    125 g masła zimnego
    220 g mąki pszennej
    30 g orzechów tartych laskowych
    2 łyżki cukru
    2 żółtka
    1 łyżka zimnej wody

    krem budyniowy
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    400 ml mleka
    125 g masła
    3 łyżki cukru

    20 dkg śliwek węgierek
    3 łyżki orzechów laskowych
    1 łyżka płatków migdałowych
    1 łyżeczka masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Orzechowo-śliwkowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mąka orzechy masło żółtka 1. Do miski przekładam pokrojone masło, dodaję przesianą mąkę, żółtka, orzechy tarte, wodę, cukier i zagniatam szybko i krótko. Wkładam ciasto do lodówki na godzinę.
  • kruche spody podpieczone 2. Dzielę na sześc równych części. Każdą wałkuję osobno na arkuszu papieru do pieczenia, i nakładam na nie drugi arkusz. Ciasto wtedy się nie przykleja podczas wałkowania.Foremki smaruję, i wykładam na nie ciasto. Palcami dogniatam, i nakłuwam widelcem. Piekę 25 minut 190 stopni.
  • krem budyniowy 3. Budyń rozrabiam w szklance mleka, dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowuję, i wlewam do niego budyń. Masło ucieram mikserem, dodaję po łyżce budyniu zimnego i dalej ucieram, i tak do wyczerpania budyniu. Krem ucieram jeszcze pięć minut po dodaniu całego budyniu.
    Tartaletki napełniam kremem. Śliwki pozbawiam pestek, i przesmażam na maśle aż zrobią się miękkie ale nie rozpadną.Przestudzone układam na tartaletkach.
    Orzechy i migdały prażę na suchej patelni. Układam na wierzchu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować