Markizy orzechowo śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasteczka orzechowe, przekładane masą orzechowo-śliwkową. Udekorowane chrupiącym prażonym orzechem włoskim.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasteczka:
    Masło - 150g
    Mąka pszenna - 220g
    Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 60g
    Cukier puder - 60g
    Jajko - 1szt
    Sól - szczypta

    Masa:
    Masło - 50g (w temperaturze pokojowej)
    Cukier puder - 40g
    Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 130g
    Powidła śliwkowe - 2 łyżki
    Rum - 2 łyżki
    Kardamon - 1/2 łyżeczki

    Dodatkowo:
    Czekolada mleczna - 70g
    Orzechy włoskie - 20 połówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kruche ciasteczka

Markizy orzechowo śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Markizy orzechowo śliwkowe 1. Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (najłatwiej zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Ja rozwałkowywałam ciasto na ok 4mm i po wycięciu jeszcze lekko dociskałam, aby były cieńsze. Ciasteczka wycinamy np kieliszkiem lub literatką, w zależności od wielkości ciasteczek jaką chcecie osiągnąć.
    Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Ciasteczka trzeba pilnować, aby się nie przypiekły. Studzimy na kratce.

    Prażone orzeszki:
    Teraz też przygotowujemy orzeszki. Potrzebujemy tyle połówek orzechów ile mamy ciastek - czyli u mnie 20szt. Orzechy wkładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 4-5 minut. U mnie po pieczeniu skórka sama odchodziła, ale jeśli tak się nie stanie nie martwcie się, ze skórką też są dobre.


    Krem:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

    Ostudzone ciasteczka przekładamy kremem.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na każde ciasteczko nakładamy czekoladę i wkładamy orzecha, aby się przykleił.

    Ciastka trzymamy w lodówce całą noc.

Porady

Zamiast powideł śliwkowych możecie użyć innych, byle były gładkie i dość gęste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować