ORZECHOWO-MIODOWY TORT

0 (0 ocen)

Ten tort zachwyca smakiem i wyglądem. Choć jest dość pracochłonny polecam sięgnąć po ten przepis. Idealny na każdą okazje:).Im dłużej „leżakuje”, tym bardziej rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Tortownica 30 cm

    Składniki na ciasto
    - 75 dag mąki,
    - 40 dag miodu,
    - 40 dag cukru pudru,
    - 18 dag mielonych orzechów włoskich,
    - 5 jajek,
    - 3 łyżeczki sody

    Masa:
    - 4 kostki masła,
    - 8 łyżek cukru pudru,
    - 5 żółtek,
    - 0,5 kg mielonych orzechów,
    - 1 szklanka gęstej śmietany (kwaśna),
    - Spirytus do smaku,
    - 3 łyżki cukru waniliowego

    Wykończenie:
    • 0,5 puszki masy kajmakowej,
    • siekane orzechy do posypania


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Orzechowo-miodowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe ciasto 1. CIASTO: Wymienione wyżej składniki umieszczamy w misce, a następnie mieszamy, by powstało ciasto. Gotowe odstawiamy na 12 godz. do lodówki.
  • rozsmarowywanie 2. Po tym czasie masę dzielimy na około 12 części (tyle będzie placków). Ciasto jest rzadkie, dlatego za pomocą noża rozciągamy je na nieprzylepianym pergaminie (papierze do pieczenia z którego wcześniej wycięłam okręgi o średnicy tortownicy)
  • Pieczenie 3. Miodowo- orzechowe placki pieczemy krótko - około 5 min każdy w 180°C.
  • gotowa masa 4. MASA: Masło ucieramy. Do utartego dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, żółtka. Do utartych składników dodajemy kolejno orzechy, śmietanę i alkohol.
  • przekładanie 5. Gotową masą przekładamy miodowe placki, cienko je smarując.
    WYKOŃCZENIE: Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy. Gotową wylewamy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Tort posypujemy orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować