Ten tort zachwyca smakiem i wyglądem. Choć jest dość pracochłonny polecam sięgnąć po ten przepis. Idealny na każdą okazje:).Im dłużej „leżakuje”, tym bardziej rozpływa się w ustach.
Składniki:
Tortownica 30 cm
Składniki na ciasto
- 75 dag mąki,
- 40 dag miodu,
- 40 dag cukru pudru,
- 18 dag mielonych orzechów włoskich,
- 5 jajek,
- 3 łyżeczki sody
Orzechowo-miodowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Wymienione wyżej składniki umieszczamy w misce, a następnie mieszamy, by powstało ciasto. Gotowe odstawiamy na 12 godz. do lodówki.
2.Po tym czasie masę dzielimy na około 12 części (tyle będzie placków). Ciasto jest rzadkie, dlatego za pomocą noża rozciągamy je na nieprzylepianym pergaminie (papierze do pieczenia z którego wcześniej wycięłam okręgi o średnicy tortownicy)
3.Miodowo- orzechowe placki pieczemy krótko - około 5 min każdy w 180°C.
4.MASA: Masło ucieramy. Do utartego dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, żółtka. Do utartych składników dodajemy kolejno orzechy, śmietanę i alkohol.
5.Gotową masą przekładamy miodowe placki, cienko je smarując.
WYKOŃCZENIE: Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy. Gotową wylewamy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Tort posypujemy orzechami.
Komentarze