Orzechowo-czekoladowe muffiny z coca colą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1.Mąkę wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia, orzechy i czekoladę. Wymieszać.
2.Do drugiej miski wbić jajko. Rozkłócić trzepaczką. Dodać cukier, miękkie masło, colę i maślankę. Całość wymieszać trzepaczką. (Całość wygląda na bardzo zwarzoną ale nie martwcie się tak ma być). Dodać składniki z pierwszej miski. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
3.Formę na muffinki wyłożyć papilotki. Papilotki napełnić ciastem.
4.Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 35 min. w temperaturze 160°C. Pozostawić na 5min. w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce.
2.Polewa:
Przesiać cukier puder i odstawić. W rondlu z grubym dnem masło, Coca-colę i kakao podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z ognia, zasypać przesianym cukrem pudrem, ucierając, aż polewa będzie miała konsystencje odpowiednią do smarowania (lecz ciągle ciekłą). Polewać nią jeszcze gorące babeczki. Ozdobić miniaturowymi żelkami haribo w kształcie buteleczek Coca-coli, pamiętając, by wcisnąć je w polewę, gdy ta nie całkiem jeszcze zastygnie.
Komentarze