Truskawkowo-migdałowe wspomnienie lata

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekko kwaskowate truskawki w połączeniu ze słodką kruszonką i chrupiącymi migdałami, to po prostu niebo w gębie :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki pszennej
    70 g mąki krupczatki
    60 g cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    60 g margaryny
    żółtko
    2 płaskie łyżki śmietany

    Wierzch:
    200 g truskawek
    20 g płatków migdałów

    Kruszonka:
    80 g mąki krupczatki
    50 g masła
    50 g cukru

Truskawkowo-migdałowe wspomnienie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiać. Dodać cukier, proszek do pieczenia, margarynę, wyrobić jak na kruszonkę. Następnie dodać żółtko, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić około 15 minut.
  • 2. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na cienkie paski.
    Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszce o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć truskawki, posypać kruszonką. Wierzch posypać płatkami migdałów.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
    Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy