120 g orzechów laskowych (waga orzechów już bez łupiny)
500 g sera typu włoskiego (np. Capresi, Capri)
120-130 g cukru pudru
4-5 łyżek kakao
1 szklanka migdałów
1 łyżka płatków migdałowych
Orzechowe kulki - smaczne i zdrowe słodycze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy obrane z łupin zmielić na drobną masę, przełożyć do miski. Ser odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do orzechów i zmielić wszystko razem, tak żeby nie było grudek. Do masy przesiać przez sitko cukier puder i kakao. Najlepiej połączyć składniki ugniatając całość rękami.
2.Do mniejszej miski wsypać płatki migdałowe i połamać je na mniejsze kawałki. Migdały zmielić i dodać do płatków. Wymieszać. Robić małe kulki i każdą obtaczać w migdałach. Na koniec kulki przełożyć do szczelnego naczynia lub pudełka i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.
3.Dodatkowo można kulki obtoczyć w czekoladzie mlecznej lub gorzkiej, a dopiero później w migdałach. Ja zrobiłam połowę z czekoladą. Dokładniej: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i gotowe kulki obtoczyć w czekoladzie, następnie przełożyć do migdałów i obtoczyć w nich.
Porady
Osobiście miałam kupione całe orzechy laskowe, ale jeżeli szkoda Wam czasu, to możecie kupić już obrane.
Komentarze