Orzechowe kulki - smaczne i zdrowe słodycze

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Zdrowe, domowe słodycze zamiast sklepowych.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 120 g orzechów laskowych (waga orzechów już bez łupiny)
    500 g sera typu włoskiego (np. Capresi, Capri)
    120-130 g cukru pudru
    4-5 łyżek kakao
    1 szklanka migdałów
    1 łyżka płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze

Orzechowe kulki - smaczne i zdrowe słodycze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy obrane z łupin zmielić na drobną masę, przełożyć do miski. Ser odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do orzechów i zmielić wszystko razem, tak żeby nie było grudek. Do masy przesiać przez sitko cukier puder i kakao. Najlepiej połączyć składniki ugniatając całość rękami.
  • 2. Do mniejszej miski wsypać płatki migdałowe i połamać je na mniejsze kawałki. Migdały zmielić i dodać do płatków. Wymieszać. Robić małe kulki i każdą obtaczać w migdałach. Na koniec kulki przełożyć do szczelnego naczynia lub pudełka i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.
  • 3. Dodatkowo można kulki obtoczyć w czekoladzie mlecznej lub gorzkiej, a dopiero później w migdałach. Ja zrobiłam połowę z czekoladą. Dokładniej: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i gotowe kulki obtoczyć w czekoladzie, następnie przełożyć do migdałów i obtoczyć w nich.

Porady

Osobiście miałam kupione całe orzechy laskowe, ale jeżeli szkoda Wam czasu, to możecie kupić już obrane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować