Orzechowe cappuccino na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne do kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek,
    220g drobnego cukru,
    170g mąki pszennej,
    55g mąki ziemniaczanej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia;

    Krem orzechowy:
    400ml mleka,
    1 budyń śmietankowy (40g),

    250g masła,
    5-6 łyżek cukru pudru,
    130g zmielonych orzechów włoskich (1 szklanka);

    Krem cappuccino:
    300ml śmietanki 30-36%,
    150g serka mascarpone,
    2 łyżki cukru pudru,
    3-4 łyżeczki cappuccino w proszku;

    Dodatkowo:powidła do posmarowania biszkoptu-można pominąć
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Orzechowe cappuccino na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru,ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku.Do masy jajecznej przesiej suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką.Masę przełóż do formy o rozm. 21x32 cm i piecz w temperaturze 170*C przez ok.30 minut.Gotowy biszkopt ostudź i przetnij na dwa blaty.
  • 2. Krem:
    Na mleku ugotuj budyń,ostudź.
    Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch.Ciągle ucierając dodaj po łyżce budyniu,następnie dodaj mielone orzechy włoskie,wymieszaj.
  • 3. Krem cappuccino:
    Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce,zmiksuj do otrzymania gęstej masy.Odstaw do lodówki na czas przedkładania pierwszej warstwy.
  • 4. Przełożenie:biszkopt-powidła -krem orzechowy-biszkopt-krem cappuccino
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować