pół szklanki mąki orkiszowej
pół szklanki otrębów owsianych SANTE
pół łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150g szpinaku
mała, ugotowana pierś z kurczaka ( można zastąpić innym mięsem)
50g mozzarelli
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
jajko
150 jogurtu naturalnego
Orkiszowe muffiny ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od szpinaku. Ja użyłam mrożonego, ale bez problemu można go zastąpić świeżym. Dusimy go na odrobinie oliwy z czosnkiem i odrobiną pieprzu czarnego. Odstawiamy do przestygnięcia.
2.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy otręby, zioła i proszek do pieczenia.
3.Pierś kurczaka i mozzarellę kroimy w drobną kostkę.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko z jogurtem naturalnym.
4.Gdy szpinak już przestygnie, dodajemy go do mąki. Dorzucamy resztę składników i łączymy z jajkiem i jogurtem. Dokładnie mieszamy.
5.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopnii. W tym czasie przekładamy muffinki do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości.
6.Pieczemy ok. 30 minut. ;)
Porady
Ja użyłam foremek silikonowych, których nie trzeba wcześniej smarować masłem, ani używać papieru do pieczenia.
Komentarze