Orkiszowe muffiny ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne na śniadanie, czy lunch do pracy.

  • 30 min

Składniki:

  • pół szklanki mąki orkiszowej
    pół szklanki otrębów owsianych SANTE
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 150g szpinaku
    mała, ugotowana pierś z kurczaka ( można zastąpić innym mięsem)
    50g mozzarelli
    płaska łyżeczka ziół prowansalskich
    jajko
    150 jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Orkiszowe muffiny ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od szpinaku. Ja użyłam mrożonego, ale bez problemu można go zastąpić świeżym. Dusimy go na odrobinie oliwy z czosnkiem i odrobiną pieprzu czarnego. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy otręby, zioła i proszek do pieczenia.
  • 3. Pierś kurczaka i mozzarellę kroimy w drobną kostkę.

    W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko z jogurtem naturalnym.
  • Ciasto 4. Gdy szpinak już przestygnie, dodajemy go do mąki. Dorzucamy resztę składników i łączymy z jajkiem i jogurtem. Dokładnie mieszamy.
  • 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopnii. W tym czasie przekładamy muffinki do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości.
  • Muffiny w piekarniku 6. Pieczemy ok. 30 minut. ;)

Porady

Ja użyłam foremek silikonowych, których nie trzeba wcześniej smarować masłem, ani używać papieru do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mozzarella Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować