Orientalny makaron z warzywami

4.5 (152 ocen)

  • 25 min

Danie, do którego potrzebna jest patelnia i wyobraźnia smakowa. Błyskawiczne, bardzo smaczne i sycące. Mój mąż uwielbia kuchnię orientalną.

  • 25 min

Składniki:

  • - chiński makaron : 100 g
    -woda : 350 ml
    - papryczki słodkie żółte ( małe) : 2 sztuki
    - pieczarki : 6-8 sztuk
    - mrożone warzywa na patelnię do dań chińskich : 400 g
    -sos sojowy ciemny : 2-4 łyżki
    -szczypiorek posiekany : 2-3 łyżki
    -czosnek (przecisnięty przez praskę) : 1 ząbek
    -olej rzepakowy : 6-8 łyżek
    -przyprawa do dań chińskich : 2-3 łyżeczki
    -anyż mielony : 1 szczypta ( opcjonalnie)

Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Orientalny makaron z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chiński makron 1. Makaron ugotować w wodzie ( według zaleceń producenta - około 4-5 minut). Odcedzić.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, przekroić na pół.Na patelni rogrzać olej, wrzucić mrożone warzywa , smażyć cały czas mieszając przez 3-4 minuty. Dodać pieczarki, paprykę, przyprawy, sos sojowy i czosnek, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię, dusić 15 minut.
  • danie z patelni 3. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron, szczypiorek, dodać sos sojowy do smaku, delikatnie wymieszać.

Porady

Małe papryczki można zastapić jedną dużą, którą należy drobniej pokroić. Potrawę podczas duszenia należy kilkukrotnie przemiszać. Na patelni można uprażyć lekko orzeszki ziemne i posypać nimi danie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować