Orientalne polędwiczki wieprzowe

0 (0 ocen)

  • 9 godz. 10 min

Uwielbiamy orientalne eksperymenty w kuchni. Ten zapach, który unosi się po całym mieszkaniu, ten zdecydowany smak...Mniam

  • 9 godz. 10 min

Składniki:

  • Marynata:

    50 ml ciemnego sosu sojowego
    50 ml miodu płynnego

    400 g polędwiczki wieprzowej
    150 g makaronu chow mein
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    10 g grzybów mun
    3 łyżki oleju
    1 duża szalotka
    2 ząbki czosnku
    2 cm świeżego imbiru
    1/2 papryczki chili
    3 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki sosu rybnego
    3 łyżki sosu ostrygowego
    1 łyżka cukru trzcinowego

    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Orientalne polędwiczki wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę marynujemy przez kilka godzin w wymieszanym z miodem i sosem sojowym.

    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy.

    Grzyby moczymy w gorącej wodzie, kroimy w paski.

    Polędwiczkę grillujemy na rozgrzanej patelni do grillowania. Kroimy na plasterki

    Na rozgrzaną (wok lub głęboka patelnia) oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, imbir, pokrojone w paski papryki i papryczkę chili. Chwilę smażymy, wlewamy sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, oprószamy cukrem. Cały czas mieszając, smażymy jeszcze 1 min, po czym wrzucamy grzyby i makaron.
    Smażymy do momentu, kiedy makaron będzie cały pokryty sosem.

    Podajemy z polędwiczką i posiekanym szczypiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować