Oponki twarogowe

4.5 (147 ocen)

  • 20 min

Rewelacyjne zarówno w Tłusty Czwartek jak i na co dzień.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1 kg twarogu
    1 szklanka cukru
    1/2 kostki margaryny
    5 jajek
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka sody oczyszczonej
    4 łyżki spirytusu
    1 l oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy cukier, jajka, sodę, śmietanę, roztopioną margarynę i 2 łyżki spirytusu. Następnie wyrabiając ciasto dodajemy po trochu mąkę. Ciasto wyrabiamy, do czasu aż będzie nadawało się do rozwałkowania. Wałkujemy placki grubości ok. 1 cm. Przy pomocy np. szklanki wykrawamy kółka, a przy pomocy kieliszka w środku każdego dużego kółka wycinamy mniejsze kółko. Pozostałe resztki ciasta ponownie zagniatamy i wałkujemy kolejny placek, do czasu aż zużyjemy w ten sposób całe ciasto. Zagotowujemy w garnku 1 l oleju z 2 łyżkami spirytusu. Na gorący olej wrzucamy po kilka sztuk oponek i smażymy do zrumienienia z obu stron. Gotowe oponki wyjmujemy przy pomocy szpikulca na ręcznik kuchenny, aby ociekły z nadmiaru oleju. Dzięki temu, iż dodajemy do ciasta i oleju odrobinę spirytusu, oponki prawie wcale nie wchłaniają oleju.

Porady

Oponki możemy oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować