Omlet biszkoptowo-waniliowy

4.98 (164 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i sycący. Można go podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami, dżemem, bitą śmietaną czy różnymi sosami. Doskonale sprawdzi się na śniadanie oraz jako zaspokojenie ochoty na "coś słodkiego."

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • (1 duży lub 2 małe)
    2 jajka
    2-3 łyżki mleka
    1,5 łyżki mąki (płaskiej)
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (164 ocen)

Zobacz również:

Biszkopty Placki Omlet Przekąski

Omlet biszkoptowo-waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z mlekiem dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem, aby nie było grudek).
    Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy.
    Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
    Omlety smażyć na rozgrzanym maśle (z obu stron).
    (Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.)
    Gotowe omlety podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować