Jedni twierdzą, że Imam zemdlał z rozkoszy podczas posiłku, inni twierdzą, że tylko stracił przytomność jak się dowiedział ile drogiej oliwy zużyto do przyrządzenia dania :-)
1.Bakłażany dokładnie myjemy i gotujemy przez 5 minut na parze.
Cebulę po obraniu kroimy w półplasterki i podsmażamy oliwie z drobno posiekaną dymką. Jak cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
2.W tym czasie bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek, który kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Dodajemy też oliwki pokrojone w plasterki, całość mieszamy dolewając sok z cytryny. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, cukru i pieprzu i sporą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej. Na samym końcu dodajemy grubo posiekaną natkę pietruszki.
3.Farsz przekładamy do bakłażanowych łódeczek, układamy w parowarze i gotujemy przez 20 minut.
Przed podaniem polewamy jogurtem naturalnym.
Komentarze