Omdały Imam

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jedni twierdzą, że Imam zemdlał z rozkoszy podczas posiłku, inni twierdzą, że tylko stracił przytomność jak się dowiedział ile drogiej oliwy zużyto do przyrządzenia dania :-)

  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan: 2 sztuki
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - dymka: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - pomidory: 250 gramów
    - oliwa: 0.25 szklanki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - czarne oliwki: 50 gramów
    - gałka muszkatołowa: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta
    - jogurt naturalny: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Omdały imam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany dokładnie myjemy i gotujemy przez 5 minut na parze.
    Cebulę po obraniu kroimy w półplasterki i podsmażamy oliwie z drobno posiekaną dymką. Jak cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
  • 2. W tym czasie bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek, który kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Dodajemy też oliwki pokrojone w plasterki, całość mieszamy dolewając sok z cytryny. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, cukru i pieprzu i sporą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej. Na samym końcu dodajemy grubo posiekaną natkę pietruszki.
  • Omdlały Imam w parowarze 3. Farsz przekładamy do bakłażanowych łódeczek, układamy w parowarze i gotujemy przez 20 minut.
    Przed podaniem polewamy jogurtem naturalnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować