Bakłażan faszerowany- omdlały Imam

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Omdlały Imam to danie. Jak wieść niesie Imam zemdlał bo danie było pyszne, a inni twierdzą, że stracił świadomość widząc jak dużo drogiej oliwy zużyto...

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 bakłażany średniej wielkości
    4 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    3 pomidory
    pół szklanki oliwy
    pęczek natki pietruszki
    gałka muszkatołowa
    cukier
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Bakłażan faszerowany- omdlały imam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażan faszerowany- omdlały Imam 1. Zagotowałem wodę w dużym garnku. Włożyłem umyte całe bakłażany. Zmniejszyłem płomień. Blanszowałem ok. 8 minut, nie dopuszczając do wrzenia wody. Odcedziłem, ostudziłem.
    Cebulę obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki, zeszkliłem na połowie oliwy, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory ( pomidory wcześniej po nacięciu sparzyłem).
    Całość dusiłem 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodałem natkę pietruszki, wymieszałem.
    Przestudzone bakłażany przekroiłem na pół, wydrążyłem część miąższu, który następnie drobno pokroiłem. Wymieszałem z duszącymi się warzywami, doprawiłem cukrem, solą i gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
    Połówki bakłażana napełniłem farszem , ułożyłem w żaroodpornym naczyniu, skropiłem resztą oliwy. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piekłem 45 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować