Oliwkowo-cebulowe

0 (0 ocen)

Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    12 g świeżych drożdży
    1/4 szkl letniego mleka
    1/2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki miękkiego masła
    3 średnie cebule
    1/2 małego słoiczka zielonych oliwek z papryką
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Oliwkowo-cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej łyżce oleju. Ostudzić
    Oliwki pokroić w mniejsze kawaleczki
  • 2. Mleko, 3/4 szkl letniej wody, cukier i masło wymieszać
  • 3. Z drożdży płaskiej łyżki cukru, 1/2 łyżki mąki i 1 1/2 łyżki mleka zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte drożdże połączyć z mąką, dodać płynną masę i cebulę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, przykryć odstawić do podwojenia objętość
  • 5. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na równe części. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze oprószonej mąką, przykryć i odstawić na 40 minut.
  • 6. Piec 20 min w 200 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cebula Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować