Bułki cebulowe

4.47 (207 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Puszyste i złociste bułeczki z cebulką. Zapraszam do odwiedzania mojego bloga http://buszujacawkuchni.pl/

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - letnie mleko: 0.25 szklanki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - drożdże: 12 gramów
    - mąka pszenna: 400 gramów
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - miekkie masło: 1.5 łyżeczki
    - letnia woda: 0.75 szklanki
    - cebula duża: 1 sztuka
    JAJKO WYMIESZANE Z 1 łYżKą MLEKA DO SMAROWANIA BUłECZEK:
Wystaw ocenę:

4.47 (207 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, przyprawić solą.
  • 2. W letnim mleku rozpuścić drożdże z 1 łyżeczką mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Z mąki, soli, masła, wody i drożdży wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie lepkie można dodać trochę mąki. Dodać cebulkę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.
  • 4. Masę podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie ponacinać ostrym nożem.
  • Bułki cebulowe 5. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować