Bułki cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, przyprawić solą.
2.W letnim mleku rozpuścić drożdże z 1 łyżeczką mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Z mąki, soli, masła, wody i drożdży wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie lepkie można dodać trochę mąki. Dodać cebulkę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.
4.Masę podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie ponacinać ostrym nożem.
5.Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 20 min.
Komentarze