Okoń z warzywami

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Taki posiłek najczęściej wybieram po treningu lub kiedy chcę zjeść szybki, ale zdrowy, lekki i sycący posiłek. Poszczególne składniki dania doskonale ze sobą współgrają. Okoń jest delikatny i soczysty. Soczystość dostarczają nam również warzywa, które otula nuta oregano. Serdecznie polecam :D

  • 30 min

Składniki:

  • - 400 g filetu z okonia
    - 2 małe cukinie
    - 1 czerwona papryka
    - 1 cebula czerwona
    - 1 gałązka rozmarynu
    - oliwa z oliwek
    - plaster masła
    - oregano
    - pieprz grubo mielony
    - sól do smaku
    - plastry cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Okoń z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Oczyszczony filet z okonia dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz grubo mielonym pieprzem. Ryby odstawiamy na około 10 minut.
  • 2 2. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i szklimy ją delikatnie na oliwie z oliwek.
  • 3 3. Cukinie kroimy w plastry, paprykę w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i dusimy wszystko, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (najlepiej, gdy będą al dente). Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  • 4 4. Filety z okonia smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek po 2 - 3 minuty z każdej strony*. Pod koniec smażenia posypujemy je posiekanym rozmarynem. Warzywa nakładamy na talerze, a na nich układamy usmażoną rybę. Danie podajemy z plastrami cytryny. Życzę smacznego! :)

Porady

* Optymalny czas smażenia sprawi, że ryba będzie delikatna i soczysta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować