Okoń nilowy pod aromatyczną kołderką

4.5 (154 ocen)

  • 40 min

Ryba bardzo mięsista, o zwartej strukturze, dobrze zachowująca się podczas pieczenia. Mięso jest jasne i delikatne i praktycznie nie ma w nim ości. Jest to ryba słodkowodna, żyjąca w naturalnym środowisku m.in. w rzekach Nilu i Kongo. Była znana i ceniona już w czasach prehistorycznych.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g świeżego fileta okonia nilowego (wiktorii) (Victoriasee-Barschfilet)
    100 g czerstwego ciemnego chleba
    80 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
    11 ząbków czosnku z zalewy olejowej z ziołami
    2 garście świeżych ziół: bazylia, pietruszka, koper, oregano
    1 cytryna (ok. 4-5 łyżek soku)
    5-6 łyżek oliwy
    1/2 świeżego chilli
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Okoń nilowy pod aromatyczną kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczna kołderka 1. Czerstwy chleb miksujemy w blenderze, wsypujemy do miski. Zioła, chilli, suszone pomidory, czosnek też blendujemy, tak aby uzyskać drobne kawałki. Całość przekładamy do miski z chlebem, dodajemy oliwę, sok z cytryny (ok. 4 łyżek), sól, pieprz. Mieszamy, powinniśmy uzyskać w miarę mokrą i zwartą masę. Można jej spróbować, bo może wydawać się nam mało słona lub jeżeli jest zbyt sucha można dolać trochę więcej oliwy lub soku z cytryny.
  • Ryba pod kołderką, przed pieczeniem 2. Filety ryby myjemy, osuszamy, układamy na blaszce wyściełanej pergaminem. Rybę można delikatnie posolić z każdej strony, tylko nie przesadzajmy, bo panierka będzie wystarczająco aromtyczna. Na każdy filet nakładamy dosyć grubą warstwę masy. Rybę zapiekamy w 200 st. C ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować