Ogórkowe frytki na zimę

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo ciekawy smak i aromat sałatki oraz doskonała jako dodatek do obiadów,a szczególnie gdy są frytki z ziemniaków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
    2,5 łyżki soli do przysypania ogórków
    2 papryki (czerwona i żółta)
    1 główka czosnku
    Zalewa:
    1 szkl. octu 10%
    1/2 szkl. wody
    1/4 szkl. oleju
    1 szkl. cukru
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka ostrej papryki
    4 listki laurowe
    10 ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórkowe frytki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć,usunąć z gniazd nasiennych i pokroić na frytki.Całość zasypać
    solą,wymieszać i pozostawić na 4 godziny w chłodnym miejscu.
  • 2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych,umyć i pokroić w frytki,a czosnek w zapałkę.Z ogórków zlać wytworzony sok.
  • 3. Przygotować zalewę.Wszystkie składniki zalewy zagotować,dodać pokrojone w frytki papryki i czosnek pokrojony w zapałkę.Całość gotować do czasu zeszklenia się papryki.
  • 4. Włożyć osączone z zalewy ogórki,liście laurowe,ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu przez ok.10 minut.
  • 5. Gorące wkładać do słoików,zakręcić słoik,odwrócić i przykryć grubym ręcznikiem lub kocykiem.Pozostawić do ostudzenia słoików i wynieść do zimnej piwnicy.

Porady

Słoików już nie pasteryzujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Papryka Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować