Ogórkowe frytki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć,usunąć z gniazd nasiennych i pokroić na frytki.Całość zasypać
solą,wymieszać i pozostawić na 4 godziny w chłodnym miejscu.
2.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych,umyć i pokroić w frytki,a czosnek w zapałkę.Z ogórków zlać wytworzony sok.
3.Przygotować zalewę.Wszystkie składniki zalewy zagotować,dodać pokrojone w frytki papryki i czosnek pokrojony w zapałkę.Całość gotować do czasu zeszklenia się papryki.
4.Włożyć osączone z zalewy ogórki,liście laurowe,ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu przez ok.10 minut.
5.Gorące wkładać do słoików,zakręcić słoik,odwrócić i przykryć grubym ręcznikiem lub kocykiem.Pozostawić do ostudzenia słoików i wynieść do zimnej piwnicy.
Komentarze