Pikle ogórkowe na słodko

4.43 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki znikają do wiosny.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków

    3 szklanki wody
    1 szklanka octu
    1/2 szklanki cukru
    5 łyżek miodu
    łyżka soli

    pieprz czarny ziarnisty
    ziele angielskie
    gorczyca
    listek laurowy
Wystaw ocenę:

4.43 (161 ocen)

Pikle ogórkowe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z octem , cukrem, miodem i solą. Przestudzić.
    Ogórki umyć, obrać. Kroić na 4 części wzdłuż i następnie w ząbki. Z dużych ogórków wykrawać pestki. Wkładać luźno do słoiczków. Wcześniej słoiczki umyć i wyparzyć. Do każdego słoiczka dodawać 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, łyżeczkę gorczycy, listek laurowy i po 1-2 ziarna ziela angielskiego.
    Zalać ogórki zalewą. Zakręcić mocno nakrętkę. Pasteryzować 10 min. ( od zagotowania wody ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować