Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, osuszamy. Na dnie każdego słoika umieszczamy liść winogrona i wiśni, ząbek czosnku, kawałek chrzanu i baldachim kopru.
2.Do każdego słoika wkładamy ogórki jasnym końcem do góry. Następnie wkładamy znów po liściu winogrona i wiśni, baldachim kopru, ząbek czosnku i kawałek chrzanu.
3.Robimy zalewę: do zimnej wody wsypujemy sól, starannie mieszamy by zupełnie się rozpuściła i zalewamy ogórki tak, by zostały całkowicie pokryte. Zakręcamy słoiki. Układamy je w korytku (będą "kipieć") i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. kuchnia) na około 5 - 7 dni. Gdy woda w słoikach zmętnieje, oznacza to, że są gotowe do przeniesienia w chłodne miejsce.
Porady
Do każdego słoika można dodać również liść porzeczki.
Komentarze