Ogórki kiszone

0 (0 ocen)

Nie ma jak ogóreczki własnej roboty, doskonałe do obiadu, sałatek i grilla. Robione w moim domu od lat, zawsze w ten sam sposób.

Składniki:

  • dowolna ilość ogórków

    do każdego słoika:

    * po 2 liście winogrona
    * po 2 liście wiśni
    * po 2 niewielkie kawałki korzenia chrzanu
    * po 2 ząbki czosnku
    * po 2 niewielkie baldachimy kopru

    Zalewa:

    woda
    sól (ok. 1 łyżka na litr wody)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Liście, czosnek koper i chrzan w słoiku 1. Ogórki myjemy, osuszamy. Na dnie każdego słoika umieszczamy liść winogrona i wiśni, ząbek czosnku, kawałek chrzanu i baldachim kopru.
  • Ogórki w słoikach 2. Do każdego słoika wkładamy ogórki jasnym końcem do góry. Następnie wkładamy znów po liściu winogrona i wiśni, baldachim kopru, ząbek czosnku i kawałek chrzanu.
  • Ogórki z zalewą 3. Robimy zalewę: do zimnej wody wsypujemy sól, starannie mieszamy by zupełnie się rozpuściła i zalewamy ogórki tak, by zostały całkowicie pokryte. Zakręcamy słoiki. Układamy je w korytku (będą "kipieć") i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. kuchnia) na około 5 - 7 dni. Gdy woda w słoikach zmętnieje, oznacza to, że są gotowe do przeniesienia w chłodne miejsce.

Porady

Do każdego słoika można dodać również liść porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować