• 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszne ogórki kiszone zimą smakują najlepiej. Robię je z dodatkiem liści wiśni i czarnej porzeczki mają bardzo intensywny smak i są twarde i jędrne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
    Koper
    Czosnek
    Liście laurowe
    Pieprz w ziarenkach
    Ziele angielskie
    Gorczyca
    Liście lub korzeń chrzanu
    Liście z czarnej porzeczki
    Liście z wiśni

    Zalewa
    2 litry wody
    3-4 łyżki soli kamiennej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z solą zagotuj zostaw do wystygnięcia.
    Słoiki umyj osusz. Ogórki umyj.
    Na dno każdego słoika wkładaj koper , chrzan, liście wiśni i porzeczki oraz po 2 ząbki czosnku, po kilka ziarenek pieprzu ,ziela, pieprzu, liści laurowych, gorczycy i układaj ciasno ogórki.
  • 2. Ogórki zalej zalewą zakręć słoiki i odstaw w chłodne, ciemne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować