Pyszne ogórki kiszone zimą smakują najlepiej. Robię je z dodatkiem liści wiśni i czarnej porzeczki mają bardzo intensywny smak i są twarde i jędrne.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
Koper
Czosnek
Liście laurowe
Pieprz w ziarenkach
Ziele angielskie
Gorczyca
Liście lub korzeń chrzanu
Liście z czarnej porzeczki
Liście z wiśni
Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z solą zagotuj zostaw do wystygnięcia.
Słoiki umyj osusz. Ogórki umyj.
Na dno każdego słoika wkładaj koper , chrzan, liście wiśni i porzeczki oraz po 2 ząbki czosnku, po kilka ziarenek pieprzu ,ziela, pieprzu, liści laurowych, gorczycy i układaj ciasno ogórki.
2.Ogórki zalej zalewą zakręć słoiki i odstaw w chłodne, ciemne miejsce.
Komentarze