Ogórki kanapkowe

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszne ogórki na zimę do kanapek lub obiadu.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków,
    2 szklanki wody,
    1 i 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
    1 i 3/4 szklanki cukru
    1 łyżka ziaren gorczycy
    1 łyżka ziaren pieprzu
    10 ziaren ziela angielskiego
    1 płaska łyżka kurkumy
    1 płaska łyżka soli .
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kanapkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry i ułożyć ciasno w słoikach. Wodę zagotować z cukrem i przyprawami. Następnie wlać ocet i gotować przez 5 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki i zakręcić wieczka.Na spód garnka włożyć ściereczkę, słoiki zalać wodą do 2/3 wysokości słoika i pasteryzować od 7 do 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować