Ogórki kanapkowe

4.49 (180 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
    2 świeże czerwone papryki
    5 dużych ząbków czosnku
    koperek zielony
    1 szklanka soli
    9 szklanek wody

    ZALEWA:
    3 szklanki wody
    2,5 szklanki octu 10%
    3 szklanki cukru
    1 łyżeczka ziela angielskiego
    2 łyżeczki gorczycy
    2 liście laurowe
    szczypta pieprzu
    2 duże cebule
    10 - 15 g mielonej kurkumy
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z ogórków

Ogórki kanapkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy i kroimy w cienkie długie plastry. Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli, 9 szklanek wody i odstawiamy na 3 godziny.
  • 2. Do każdego słoika dajemy 1 pokrojony duży ząbek czosnku, 1 łyżeczkę posiekanego koperku oraz trochę pokrojonej wzdłuż papryki. Po 3 godzinach ogórki odcedzamy z roztworu soli i układamy w słoikach "na stojąco".
  • 3. Robimy zalewę: gotujemy razem wszystkie jej składniki około 10 min. na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalewamy nią ogórki.
  • 4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować