Odwrócona pizza-paj

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jak ciasto do normalnej pizzy może się nie udać, tak to zawsze wychodzi perfekcyjne - puszyste, rozpływające się w ustach i pyszne. W połączeniu z ciągnącym się żółtym serem, mocno pomidorowym sosem z ziołową nutą i dodatkami, otrzymujemy rozkoszną eksplozję smaku.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (na formę o średnicy 20 cm):
    Sos:
    - 1 pomidor
    - przecier pomidorowy w kartonie - będzie potrzebne 250 g
    - 1 cebula, posiekana w kostkę
    - przyprawy*: bazylia, oregano, pieprz, wegeta, papryka słodka
    Ciasto:
    - 200 g mąki + do ewentualnego podsypania
    - 1 jajko, roztrzepane
    - 30 g masła, roztopionego i (koniecznie) ostudzonego
    - 75 ml mleka
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - płaska łyżeczka soli
    - ok. 80 g startego żółtego sera**, startego na tarce od drobnych oczkach
    Dodatki*:
    - pół dużej pojedynczej piersi z kurczaka albo 1 cała mała
    - 2 łyżki odsączonej kukurydzy z puszki
    - niecała puszka tuńczyka, odsączonego z zalewy
    - ok. 100 g żółtego sera**, startego na tarce od drobnych oczkach

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Sos pomidorowy Pizza

Odwrócona pizza-paj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw pokrój na drobną kostkę kurczaka i przypraw go (w moim przypadku wegetą, pieprzem i przyprawą do kurczaka pikantną), co najlepiej zrobić na jakiś czas przed rozpoczęciem robienia paja, żeby mięso bardziej "przeszło". Gotowego kurczaka usmaż na rozgrzanej oliwie, aż do miękkości, po czym zdejmij z patelni.
    Rozgrzej piekarnik do 200*C i wstaw do niego blachę/formę, która nie przecieknie, a jest większa niż ta, w której będzie robiony paj.
  • 2. Sos: rozgrzej ok. 2 łyżek oliwy i zeszklij na niej cebulę przyprawioną pieprzem i wegetą. W między czasie sparz pomidora, obierz go ze skórki i pokrój na ćwiartki, a każdą z nich na 3 części, usuwając wodnisty miąższ. Dodaj do zeszklonej cebuli i duś ok. 10 minut. Potem dodaj przecier i gotuj bez przykrycia na w miarę dużym ogniu, mieszając, aby sos zgęstniał. Uwaga: będzie pryskać. Na chwilę przed wyłączeniem palnika przypraw sos ziołami i papryką.
  • 3. Ciasto: można zacząć je robić po wrzuceniu pomidora do cebuli na patelnię. W misce wymieszaj suche składniki, włącznie z serem, a w osobnym garnuszku roztrzepane jajko, mleko i masło. Ważne, aby masło było ostudzone, aby nie ścięło innych składników. Wlej je do miski i zmieszaj wszystko; można widelcem czy łyżką, czy ręką. Jeśli klei się zbyt mocno, należy dosypać mąki, ale jak najmniej, na tyle, żeby dało się uformować placek o średnicy takiej samej jak forma. Im mniej mąki, tym bardziej delikatne ciasto.
  • 4. Wykonanie: jeśli nie masz silikonowej foremki (którą ubóstwiam) jak ja, cieniutko wysmaruj swoją oliwą. Na samo dno wyłóż kukurydzę, mięso i tuńczyka, przyprósz odrobinką z tych 100 g żółtego sera, rozprowadź na tym sos i ułóż ciasto. Odradzałabym manipulowanie z przyklejaniem jego brzegów do foremki, gdyż sos może umknąć bokiem.
  • 5. Wstaw paj do piekarnika na 15 minut, a po 10 zmniejsz temperaturę do 180*C. Jeśli się tego nie zrobi, też powinno nic się nie stać, np. mój wiekowy piekarnik temu nie podołał i niczego złego nie zauważyłam. Ciasto powinno się delikatnie, przyjemnie dla oka zrumienić. Odczekaj 2-3 minuty, po których wyjmij formę z piekarnika, przykryj ją talerzem i szybko odwróć do góry nogami. Paj powinien gładko spaść na talerz, ciastem do dołu. Od razu posyp go 100 g żółtego sera i od tej chwili niecierpliwie wyglądaj tej doniosłej chwili, kiedy paj ostygnie na tyle, że będzie się dało go zjeść. Radziłabym się powściągnąć chwilę dłużej, żeby przy jedzeniu dało się rozróżnić smak poszczególnych składników, a nie jedynie gorąco na języku.

Porady

*Przyprawy i składniki są kwestią gustu. Do sosu można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (ja czosnku unikam jak ognia), a też nie każdy jest maniakiem tuńczyka czy kurczaka, tak jak ja. Jeśli chcesz zrobić ów pizzowy paj w normalnej tortownicy, zwiększ dwukrotnie ilość składników. **Najlepszym serem byłby Cheddar, ale może być również inny ser, który lubicie; osobiście odradzam np. Radamer, ma smak i konsystencję, których diabelnie nie znoszę. Jeśli nie wyobrażasz sobie pizzy bez mozarelli, dodaj ją zamiast części sera. Cóż, chyba że marzysz o warstwie sera grubości ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować