Odwrócona tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana pokroić w półplastry, posloić, odstawić na 10 minut. Opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Kaszę kuskus wsypać do miski, zalać wrzątkiem do jej wysokości, odstawić na 5 minut. Po tym czasie rozdrobnić widelcem. Naczynie na tartę o średnicy 24cm i wyższych brzegach posmarować olejem.
2.Pomidory i cukinię pokroić w plastry. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną cebulkę, dodać pokrojone w plastry pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić kilka minut. Dodać kaszę kuskus, drobno starty parmezan, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
3.W naczyniu na tartę ułożyć kolejno: pomidory, cukinię i bakłażana (każdą warstwę posolić i oprószyć pieprzem). Na warzywach rozłożyć kaszę z pieczarkami.
6.Upieczoną tartę przykryć talerzem i odwrócić. Tarta powinna być trochę przestudzona, ponieważ gdy naczynie będzie bardzo gorące, trudno będzie ją przewrócić.
Komentarze