Staroangielski paj jabłkowy

4.49 (175 ocen)

Delikatne, kruche ciasto, po brzegi wypełnione jabłkami, cudownie pachnące cynamonem. Najlepsze jak dla mnie ciasto z jabłkami, które u nas w domu jest coroczną inauguracją jesieni.. Za każdym razem jest genialne, jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    175 g zimnego masła
    4 łyżki zimnej wody
    1/2 łyżeczka soli
    Nadzienie:
    8-10 jabłek średniej wielkości antonówek
    3 łyżki soku z cytryny
    100 g cukru *
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka cynamonu
    15 g masła
    Dodatkowo:
    1/4 szklanki mleka
    1 łyżka cukru brązowego **
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Staroangielski paj jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, sól i wodę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Tortownicę o wymiarach 23 cm smarujemy masłem. 2/3 ciasta wałkujemy na cienki blat. Krążek ciasta powinien być większy od dna tortownicy o 5-6 cm. Ciasto delikatnie nawijamy na wałek, przekładamy do formy i lekko dociskamy do boków. Formę wypełniamy jabłkami, delikatnie je dociskając. Na wierzchu jabłek układamy wiórki masła. Pozostałą część ciasta należy rozwałkować na blat o wielkości średnicy formy. Przykrywamy nim jabłka i łączymy z bokami ciasta formując dookoła wałeczek. Z resztek ciasta wycinamy jesienne ozdoby i zdobimy nimi ciasto. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem (opcjonalnie). Na środku ciasta robimy małe nacięcie nożem, aby zbierająca się para mogła swobodnie znaleźć ujście.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cynamon, mąkę kukurydzianą i cukier mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy, aby jabłka pokryły się mieszanką. Paj wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 45 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoty kolor. W połowie czasu pieczenia możemy przykryć ciasto, aby za bardzo się nie zrumieniło.
    Paj smakuje genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto proponuję podać z gałką waniliowych lodów.
    * można zwiększyć ilość cukru, jeśli jabłka są bardzo kwaśne
    ** opcjonalnie

Porady

- bardzo ważny jest rodzaj użytych jabłek. Jabłka powinny być winne i kwaskowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować