Odwrócone sushi maki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.RYŻ:
1. Ryż wypłukać, aż woda będzie przejrzysta. Następnie dolać wodę i gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
2. W szklance połączyć ocet ryżowy, sól i cukier.
3. Ryż zestawić z ognia, dolać ocet z solą i cukrem, delikatnie wymieszać i pozostawić 3-4 minuty do przestygnięcia.
2.NADZIENIE:
1. Polędwicę zwinąć w ruloniki, ogórka pokroić w cienkie słupki.
2. Chrzan wymieszać z majonezem.
3.ZWIJANIE:
1. Na deskę położyć folię, następnie listek nori (błyszczącą stroną na wierzchu) i rękami nałożyć równomiernie cienką warstwę ryżu.
2. Nori z ryżem delikatnie odwrócić na drugą stronę tak, by ryż był na spodzie. Przy brzegu po jednej stronie posmarować sosem chrzanowym i ułożyć nadzienie.
3. Używając folii delikatnie, ale zwięźle zawinąć listek w rulonik.
4. Wyjąć z folii i obsypać sezamem oraz oregano.
5. Pokroić w krążki o grubości ok. 2 cm.
SMACZNEGO!
Porady
1. Ryż najlepiej nakładać na listki, gdy ma temperaturę ciała.
2. Sushi schłodzone pół godziny w lodówce jest bardziej zwarte i aromatyczne.
Komentarze