Odwrócone Sushi Maki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Zdrowe, orientalne drugie śniadanie w polskiej odsłonie, moja rodzina je uwielbia!

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
    1 i 1/4 szklanki wody
    4-5 łyżek octu ryżowego
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    4 listki Nori
    NADZIENIE:
    1 świeży ogórek
    4 łyżki tartego chrzanu
    2 łyżki majonezu
    8 plasterków polędwicy łososiowej
    POSYPKA:
    pół szklanki sezamu
    oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Polędwica Przystawki Sushi

Odwrócone sushi maki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. RYŻ:
    1. Ryż wypłukać, aż woda będzie przejrzysta. Następnie dolać wodę i gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
    2. W szklance połączyć ocet ryżowy, sól i cukier.
    3. Ryż zestawić z ognia, dolać ocet z solą i cukrem, delikatnie wymieszać i pozostawić 3-4 minuty do przestygnięcia.
  • 2. NADZIENIE:
    1. Polędwicę zwinąć w ruloniki, ogórka pokroić w cienkie słupki.
    2. Chrzan wymieszać z majonezem.
  • 3. ZWIJANIE:
    1. Na deskę położyć folię, następnie listek nori (błyszczącą stroną na wierzchu) i rękami nałożyć równomiernie cienką warstwę ryżu.
    2. Nori z ryżem delikatnie odwrócić na drugą stronę tak, by ryż był na spodzie. Przy brzegu po jednej stronie posmarować sosem chrzanowym i ułożyć nadzienie.
    3. Używając folii delikatnie, ale zwięźle zawinąć listek w rulonik.
    4. Wyjąć z folii i obsypać sezamem oraz oregano.
    5. Pokroić w krążki o grubości ok. 2 cm.
    SMACZNEGO!

Porady

1. Ryż najlepiej nakładać na listki, gdy ma temperaturę ciała. 2. Sushi schłodzone pół godziny w lodówce jest bardziej zwarte i aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Ryż

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować