W chłodne wieczory marzę tylko o tym, by zaszyć się pod kocem z kawałkiem ciepłego, mocno czekoladowego ciasta. Do tego kubek aromatycznej herbaty - z goździkami, miodem, cytryną i nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba :) !
50 min
Składniki:
200 g posiekanych orzechów laskowych
85 g mlecznej czekolady
115 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
100 -110 g masła
4 łyżki nutelli
szczypta soli
2 duże jajka
Nutella brownies z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W mice wymieszaj ze sobą mąkę i sól. Odstaw.
2. Rozpuść masło w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawaj pokruszoną czekoladę - gorzką i mleczną, następnie nutellę. Cały czas mieszaj. Gdy uzyskasz gładką masę, zdejmij z ognia i odczekaj chwilkę aż przestygnie. Wmieszaj w masę cukier. Następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Ja wszystko zmiksowałam - tak jest prościej :) W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 175 C.
3. Masę czekoladową przełóż do miski z mąką, wszystko zmiksuj. Wmieszaj posiekane orzechy.
4. Masę przełóż do formy. Ja piekłam w blaszce 24 x 24. Możesz użyć mniejszej. Piecz około 20 - 30 minut - wszystko zależy od piekarnika.
Najlepiej jest kilka razy skontrolować ciasto drewnianym patyczkiem. Brownies musi być wilgotne i lepkie w środku, ale nie surowe !
Komentarze