NISKOSŁODZONY DŻEM Z MIRABELEK

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Kwaskowy i naprawdę pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 kg mirabelek
    2 kg cukru
    2 saszetki dżem-fixu
    2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 0,5 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Niskosłodzony dżem z mirabelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mirabelki pozbawiamy pestek, wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Mieszamy aż powstanie gęsty syrop. Dodajemy dżem-fixy według przepisu na opakowaniu (moje trzeba było dodać właśnie na początku) i garnek wstawiamy na gaz.
  • 2. Owoce doprowadzamy do gotowania, często mieszając. Gdy się zagotują i puszczą piankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i przelewamy do wyparzonych słoików.
  • 3. Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia, przykrywamy szmatką.
  • 4. Następnie dżemy wynosimy w chłodne miejsce,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować