Dżem agrestowy niskosłodzony

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z agrestem kojarzą mi się pyszne rogaliki mojej mamy. Wspaniale smakowały, szczególnie zimą, z kwaśnym dżemem.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg agrestu
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem agrestowy niskosłodzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie płuczemy i odsączamy. Usuwamy ogonki. Wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu przez 20 minut, koniecznie pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliły. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, gorący dżem przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 85 stopni przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować