Niskosłodzony dżem z jabłek

4.49 (168 ocen)

  • 45 min

Idealny do wszelkich deserów.

  • 45 min

Składniki:

  • 2,5 kg kwaskowych jabłek
    2 szklanki cukru
    1 szklanka wody
    2 szklanki wrzątku + 6 łyżek żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Niskosłodzony dżem z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i pokroić razem ze skórkami w kostkę. Jabłka włożyć do garnka, zalać je szklanką wody i zasypać cukrem. Gdy całość się zagotuje, trzymamy jabłka na ogniu, często mieszając aż zaczną się rozpadać. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, a owoce blendujemy na gładko.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do jabłek, mieszamy. Gorącą masę przekładamy do słoiczków, które szczelnie zakręcamy, a następnie stawiamy do góry dnem az ostygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować