Niezawodne faworki

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Faworki to pyszny karnawałowy deser. O ile na wykonanie pączków nie każdy się pokusi, to na faworki znajdzie się więcej chętnych. Wystarczy tylko dobry przepis i odrobinę chęci:).

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 400 gram mąki,
    • 5 żółtek,
    • Około 7 łyżek kwaśnej śmietany (ile przyjmie ciasto),
    • Szczypta soli,
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1,5 łyżki spirytusu,
    Dodatkowo:
    • Olej do smażenia,
    • Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Niezawodne faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy w niej kopczyk. W utworzonym umieszczamy żółtka, sól, alkohol, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Całość zagniatamy dość długo, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.
  • wybijanie 2. Tak przygotowane kilkakrotnie wybijamy wałkiem z każdej strony.
  • odpoczywanie ciasta 3. Gotowe zawijamy w folię i odkładamy na około 20 minut, by odpoczęło.
  • formowaie 4. Po tym czasie odcinamy część ciasta. Wałkujemy je jak najcieniej. Rozwałkowane dzielimy radełkiem na prostokąty o wymiarach około 3/12 cm. W środku każdego paska wykonujemy nacięcie. Przez powstały otwór przewijam jeden z końców paska. W ten sposób formujemy faworki.
  • smażenie 5. Uformowane wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.
  • odsączanie 6. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.
    Faworki przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować