.bardzo smaczny jabłecznik z maślanym ciastem, z przepisu skorzystam jeszcze nie raz, szybko się go robi i wybornie smakuje. Piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.
20 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
300 g mąki
200 g margaryny lub masla
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
1 jajko
Niemiecki jabłecznik z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jedno jajko. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki.
2.Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i włożyć do miski z wodą, żeby nie ciemniały.
3.W garnku rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone jabłka, bez wody. Wsypać cukier i cynamon i poddusić 3-4 minuty, aż jabłka będą miękkie.
4.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części: 2/3 na spód i 1/3 na wierzch; rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej i wyłożyć na dnie foremki.
5.Ostudzoną masę jabłkową wyłożyć na spód i nakryć drugą częścią ciasta.
6.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 45 minut na złoto.
7.Cukier puder i śmietanę wymieszać na gładki lukier. Dla smaku można dodać parę kropel soku z cytryny i ewentualnie dosypać trochę więcej cukru pudru. Jeszcze ciepły jabłecznik posmarować lukrem.
Komentarze