Niemiecki jabłecznik z lukrem

4.5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

.bardzo smaczny jabłecznik z maślanym ciastem, z przepisu skorzystam jeszcze nie raz, szybko się go robi i wybornie smakuje. Piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki
    200 g margaryny lub masla
    100 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 jajko

    nadzienie:
    6- 7 jabłek
    30 g masła
    3 łyżki cukru
    szczypta cynamonu

    lukier:
    125 g cukru pudru
    1 łyżeczka śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik

Niemiecki jabłecznik z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jedno jajko. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki.
  • 2. Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i włożyć do miski z wodą, żeby nie ciemniały.
  • 3. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone jabłka, bez wody. Wsypać cukier i cynamon i poddusić 3-4 minuty, aż jabłka będą miękkie.
  • 4. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części: 2/3 na spód i 1/3 na wierzch; rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej i wyłożyć na dnie foremki.
  • 5. Ostudzoną masę jabłkową wyłożyć na spód i nakryć drugą częścią ciasta.
  • 6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 45 minut na złoto.
  • 7. Cukier puder i śmietanę wymieszać na gładki lukier. Dla smaku można dodać parę kropel soku z cytryny i ewentualnie dosypać trochę więcej cukru pudru. Jeszcze ciepły jabłecznik posmarować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować