Niecodzienny tort z bitą śmietaną

4.5 (181 ocen)

Wszystkie części tortu zrobione zostały własnoręcznie, a tort aż szkoda było kroić.

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek
    1i 1/3 szklanki cukru
    1,5 szklanki dobrej mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    krem:
    1,5 litra śmietany kremówki (30% lub 36%)
    7 śmietan-fixów
    szklanka cukru puder

    dodatkowo:
    masa cukrowa do dekoracji
    puszka brzoskwiń w syropie
    1 margaryna (w temp. pokojowej) + 3 łyżki cukru pudru + dowolny aromat (ja dodawałam arakowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Niecodzienny tort z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec dwa biszkopty, jeden w tortownicy o średnicy około 22 cm oraz w blaszce prostokątnej o wymiarach około 25x36.

    Białka ubić z cukrem. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać jak kogel-mogel.
    Dodać do piany. Do tego momentu cały czas można mieszać robotem, natomiast dodając stopniowo przesianą mąkę delikatnie mieszamy łyżką najlepiej drewnianą. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem ALE TYLKO DNO brzegów nie smarujemy.
    Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Jeśli czcemy, aby biszkopt był równiutki – zaraz po wyjęciu z piekarnika – blaszkę wywracamy do góry dnem.

    Ostudzony biszkopt przekroić na blaty (każdy około 3 blatów).
  • 2. Śmietanę schłodzić w zamrażalce około pół godziny. Śmietan-fixy połączyć z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietanę krótko ubijać mikserem, następnie wsypać śmietan-fixy z cukrem i ubijać, ąż do uzyskania pożądanej konsystencji. Do momentu przekładania, przechowywać w lodówce.
  • 3. Blat nasączamy syropem z brzoskwiń rozcieńczonym z wodą, następnie nakładamy bitą śmietanę i posypujemy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. W ten sposób przekładamy wszystkie warstwy.

    Margarynę miksujemy z cukrem pudrem i aromatem. Cały tort obkładamy masą maślaną, tak aby zakryć bitą śmietanę.
  • Niecodzienny tort z bitą śmietaną 4. Na koniec dekorujemy tort masą cukrową, gotową lub robioną własnoręcznie. Możemy ja zabarwić barwnikami, wgniatając w masę lub na koniec pomalować masę barwnikami.

Porady

Barwniki do malowania, używam w proszku i rozcieńczam odrobiną spirutusu. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu biszkopt jest bardziej kruchy i lepiej się go przekraja. Masę najlepiej przygotować sobie dopiero kiedy tort jest wysmarowany masą margarynową (masa może wyschnąć)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować