Pierogi z kaszą gryczaną i serem z dodatkiem mięty

4.5 (201 ocen)

Niebanalne danie dla smakoszy.

Składniki:

  • Na około 130 pierogów:

    Ciasto:
    3,5 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka ciepłej wody
    1 jajko
    3-4 łyżki oleju
    2-3 duże szczypty soli

    Farsz:
    2 szklanki kaszy gryczanej
    2 łyżki masła
    3 duże cebule
    pół kg twarogu
    sól, pieprz
    jajko
    odrobina mięty (ja dodałam suszoną miętę pieprzową)
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i serem z dodatkiem mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie. Sól rozpuszczamy w wodzie.

    Do zagłębienia w kopcu z mąki wbijamy jajko. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Stopniowo, kiedy cała woda została już wchłonięta, do ciasta dodajemy olej i nadal wyrabiamy.
  • 2. Farsz:
    Gotujemy kaszę do miękkości w osolone wodzie z dodatkiem łyżki masła, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na maśle.

    Do ostudzonej kaszy dodajemy zmielony ser, cebulę, sól i pieprz, jajko oraz miętę i mieszamy.
  • 3. Ciasto wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu pierogów na wierzch jeszcze około 1 min. Podajemy ze zrumienioną cebulką.

Porady

Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mięta Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować