Niebiańskie rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier. Ubijamy razem, aż cukier będzie niewyczuwalny. Mieszamy delikatnie z migdałami, kokosem i mąką ziemniaczanej. Rozprowadzamy masę na natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach ok 19 cm x 22 cm. Pieczemy ok 35 min. Wyciągamy ciasto i wałkujemy przez papier, aby było równe. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Zagotowujemy śmietankę i rozpuszczamy w niej połamane czekolady. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy na ok 60 min do zamrażarki, od czasu do czasu mieszając. Masa powinna zgęstnieć i być mocno schłodzona.
3.Zalewamy żelatynę wodą, tak żeby ją przykryła. Odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
4.Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę, pod koniec dodajemy mleko kokosowe - tylko gęstą część oraz ciepłą żelatynę. Miksujemy razem do połączenia składników. Wylewamy masę na upieczony spód.
5.Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem. Mieszamy do połączenia. Polewamy schłodzony deser. Posypujemy podprażonymi wiórkami kokosowymi. Dekorujemy pralinkami rafaello.
Komentarze