Staropolska nalewka z pigwy - Pigwówka

4.49 (180 ocen)

Korzystając z owoców jesieni postanowiłam zrobić rozgrzewającą i jakże bogatą w witaminę c nalewkę z pigwy

Składniki:

  • - 1 kg pigwy,
    - 1,5-2 kg cukru,
    - 1l spirytusu rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Alkohole Nalewki

Staropolska nalewka z pigwy - pigwówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe owoce pigwy pokroić w kawałki, zasypać warstwowo cukrem w szklanym słoju. Słój przykryć gazą lub pergaminem. Po tygodniu zlać sok do butelek. Pozostałe w ten sposób owoce zalać spirytusem i szczelnie zamknąć, żeby alkohol nie odparował. Po ok.6-8 tygodniach nalewkę zlać do butelek i delektować się smakiem :)

Porady

Pozostałe po odsączeniu owoce można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć żeby w przyszłości używać ich jako bakalii do pieczenia keksu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować