Nalewka wiśniówka

4.46 (149 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

na długie zimowe wieczory

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg drylowanych wisni
    10 pestek z wisni
    1 kg cukru
    0,5 litra wódki
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka wiśniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewka wiśniówka 1. Wydrylowane wisnie i pestki włożyć do dużego słoja, zasypać cukrem, przykryć lnianą sciereczką i obwiązać gumką lub sznurkiem.
    Odstawić na 2 dni w ciepłe , słoneczne miejsce, aby powstał sok.Co jakis czas potrząsać słojem, cukier się rozpuscił.
    Następnie przecedzić przez gazę, sok zlać do garnka i zagotować. Wystudzić.
    Osączone wisnie wrzucić do słoja i zalać wódką.
    Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
    Wystudzony sok zalać spirytusem, wymieszać i przelać do butelek.Odstawić również w ciemne miejsce.
    Po 2 tygodniach wisnie osączyć.
    W dużym naczyniu połączyć sok ze spirytusem i sok z wódką. Wymieszać i rozlać do butelek.
    Odstawić na 2-3 miesiące.
    Wisnie można ponownie zalać wódką i posłużą nam do deserów czy do ciast.

    Wzorowałam się wg przepisu ALEEX
  • wisnie zasypane cukrem na nalewkę 2. Wiśnie zasypane cukrem na nalewkę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować