Nalewka wiśniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wydrylowane wisnie i pestki włożyć do dużego słoja, zasypać cukrem, przykryć lnianą sciereczką i obwiązać gumką lub sznurkiem.
Odstawić na 2 dni w ciepłe , słoneczne miejsce, aby powstał sok.Co jakis czas potrząsać słojem, cukier się rozpuscił.
Następnie przecedzić przez gazę, sok zlać do garnka i zagotować. Wystudzić.
Osączone wisnie wrzucić do słoja i zalać wódką.
Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
Wystudzony sok zalać spirytusem, wymieszać i przelać do butelek.Odstawić również w ciemne miejsce.
Po 2 tygodniach wisnie osączyć.
W dużym naczyniu połączyć sok ze spirytusem i sok z wódką. Wymieszać i rozlać do butelek.
Odstawić na 2-3 miesiące.
Wisnie można ponownie zalać wódką i posłużą nam do deserów czy do ciast.
Komentarze